Jak je na tom pivovar finančně? Strakonická ODS proti TOP 09: Zbavte se Hlavy v dozorčí radě

Ačkoliv na celostátní úrovni ODS a TOP 09 úzce spolupracují, ve Strakonicích jsou jejich vztahy chladné. Další rozepří se stal návrh Radka Chvosty /ODS/ odvolat dozorčí radu Měšťanského pivovaru pod vedením Miroslava Hlavy /TOP 09/.

„Jsem přesvědčen, že dozorčí rada záměrně tomuto podniku škodí,“ prohlásil lídr ODS Chvosta na jednání zastupitelstva. „Dozorčí rada ručí veškerým svým hmotným majetkem, nejsem takový dobrodruh,“ kontroval mu šéf dozorčí rady a ředitel strakonického gymnázia Miroslav Hlava.

SDUDÁK - Měšťanský pivovar Strakonice por o finance

O co v celém sporu jde? Zastupitelé se přou o využívání dřívějších prostředků. Pivovar si totiž v letech 2006-2009 vytvořil kumulovaný zisk ve výši 12,5 mil. Kč, aby tuto rezervu mohl postupně využívat v pozdějších letech na rozsáhlé investice, které jsou plánované až do roku 2017. Doposud bylo vyčerpáno bezmála 8 mil. Kč.

Zastupitel Chvosta ovšem tvrdí, že by hospodaření mělo být i nyní ziskové. Dozorčí rada se brání tím, že na využívání předem naspořené rezervy není nic špatného, jelikož byla vytvořena právě za tímto účelem. Účetní uzávěrka sice opticky končí ve ztrátě, nicméně je kryta zmíněným finančním polštářem. „Odmítám kritiku od lidí, kteří nemají žádnou zodpovědnost,“ doplnil ředitel Hlava.

Pro odvolání nakonec kromě navrhovatele hlasovali oba zástupci Strakonické veřejnosti (Břetislav Hrdlička a Milan Jungvirt) a Milada Vlasáková z KSČM. Návrh tak neprošel. Vzhledem k předvolební kampani však zřejmě k dalším sporům ještě dojde.

penizePivovar jako volební téma?

Hnutí Změna pro Strakonice odmítlo z pivovaru dělat předvolební téma. „Pivovar vznikl o několik staletí dříve, než se kdokoliv z nás narodil. Není proto moudré jej každé 4 roky zatahovat do volební kampaně,“ prohlásilo hnutí s důrazem na provedení investic, jež jsou předpokladem pro tvorbu nových pracovních míst. „Navíc si uvědomujeme, že některá technologie pivovaru je 50 let stará, tudíž nekonkurenceschopná.“

Boj o Senát

Zmíněný rozpor mezi ODS a TOP 09 doplňuje fakt, že se strakonické organizace obou stran nedohodly na společném kandidátovi do Senátu, což všem 27 obvodům doporučilo celostátní vedení. ODS navrhne bývalého ředitele NP Šumava Jiřího Mánka, TOP 09 lékaře a bývalého poslance Martina Gregoru.

Autor: Lukáš Houdek

505 views
Líbil se vám tento článek?

Nechcete pejska k adopci?