Před čtvrtstoletím padl komunismus, co na odkaz 17. listopadu 1989 říkají lidé, kteří jej nezažili?

Píše se pátek 17. 11. 1989. Komunistický režim právě brutálně rozehnal studentskou demonstraci, čímž urychlil svůj rozpad.

est_albertovMasakr na Národní třídě

Tento brutální zásah se v posledních dnech stal příčinou roztržky mezi prezidentem Zemanem a některými představiteli vlády. Zatímco prezident republiky poznamenal, že zásah na Národní třídě žádným masakrem nebyl, premiér Sobotka přišel s opačným stanoviskem.

Názor předsedy vlády podpořili i někteří ministři. „Upadnout znamenalo velkou pravděpodobnost ušlapání. Značné počty zraněných jsou zmapovány. Na Národní třídu jsem se tehdy vrátil kolem 11 večer. Lidé posbírali a na kapoty tam parkujících aut poskládali ohromné množství osobních věcí, které účastníci během zásahu poztráceli. Byly tam i kusy oblečení včetně spodního prádla. Vskutku téměř mírumilovný policejní postup,“ poznamenal ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier, jehož otec patřil k představitelům disentu.

est_mitterrandSnídaně s disidenty

Rozklad komunismu v Československu předznamenala například už slavná snídaně s disidenty, kterou s představiteli Charty 77 zorganizoval francouzský prezident Mitterrand. Gustáv Husák tehdy toto setkání podmiňoval tím, že se jej nesmí zúčastnit Alexandr Dubček. Právě tento reformní socialista se v listopadových dnech stal prvním zatčeným politikem. Následně byl po změně režimu zvolen předsedou Federálního shromáždění.

Odkaz Sametové revoluce není zastaralý, ale naopak stále platný. Nynější skepse není zpochybněním humanistických disidentských ideálů, ale důkazem toho, že tyto ideály využíváme nedostatečně.

 „Světel, jež nás mohou orientovat či vést, je dost, stačí se jen více rozhlížet.“

Václav Havel

Anketa

Od Sametové revoluce v naší zemi vyrostla již celá generace. Co o této době vědí ti, co ji nezažili?

Petra (16)

est_antikomunismusRok 1989 občas slýchávám v televizi, ale konkrétně mi příliš neříká. Ve škole jsme to sice brali, ale mě dějepis nebaví. Vybavuju si jenom některá jména jako Václav Havel.

Tomáš (19)

Sametová revoluce znamená pád komunismu a nástup demokracie. Sice jsem tu dobu nezažil, ale v dnešní době si všímám nostalgie po režimu, který tu byl předtím. Nemyslím si, že je to správné. Určitě dnes máme hodně chyb, ale to, co tu bylo dříve, nepovažuju za lepší.

Karolína (18)

Měla jsem referát na Alexandra Dubčeka, ale občas se mi pletou roky 1968 a 1989. Myslím, že to první byla okupace a druhé převrat. Byla to určitě zajímavá doba. Bylo tehdy více ideálů než dnes.

Autor: Lukáš Houdek

321 views
Líbil se vám tento článek?

Nechcete pejska k adopci?