Schwarzenberg ve Strakonicích varoval před Ruskem a vyzdvihl Evropu

Téměř celý Rytířský sál se zaplnil díky besedě s Karlem Schwarzenbergem. Tento významný politik přispěl svými postřehy a posléze odpovídal na dotazy diváků.

Hlavním tématem diskuze se stala ukrajinská krize. Karel Schwarzenberg zdůraznil, že je to především Rusko, kdo vyvolal svou agresivní zahraniční politikou nynější krizi, i když připustil, že sama Ukrajina měla špatné vlády, které k chaosu přispěly.

Rusko je agresor

DSCN6508Dále vyjádřil přesvědčení, že proruští separatisté na východě země nejednají pouze ze své soukromé iniciativy, ale podléhají vlivu Kremlu, který chce Ukrajinu získat pod ruskou nadvládu. „Vladimír Putin několikrát prohlásil, že za nejhorší geopolitickou katastrofu 20. století považuje pád Sovětského svazu.“

Kritikou nešetřil ovšem ani Spojené státy, kterým vytkl nepropracování invaze do Iráku. „Vůbec nevěděli, co budou dělat, až zvítězí.“ Zároveň Schwarzenberg vyjádřil své přesvědčení, že může na Blízkém Východě dojít ke změně hranic, nicméně prioritní záležitostí by měla být rusko-ukrajinská krize.

Naopak kladně se vyjádřil o budování společné integrace evropských států. Za největší problém označil, že toto spojenectví nedošlo dostatečně daleko, a tak chybí společná zahraniční, hospodářská či přistěhovalecká politika. Evropská unie má podle něj tu přednost, že je symbolem míru na našem kontinentu.

DSCN6499Současná zahraniční politika

Na dotaz jednoho z občanů, jak smýšlí o politice nynějšího ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka, odpověděl, že si jeho nástupce velmi rychle osvojil důležité diplomatické vlastnosti a jeho práci hodnotí kladně. „Nemá to jednoduché ale,“ připomněl Schwarzenberg v souvislosti s tlakem, který na ministra vyvíjí například prezident Zeman.

Právě hlava státu se stala častým terčem Schwarzenbergových narážek. Vytkl mu proruskou zahraniční politiku, která pouze kopíruje vyjádření Putinova ministra zahraničí Lavrova. Za nedůvěryhodný považuje Schwarzenberg i Zemanův projev namířený proti Islámskému státu. „Jen se snaží odvést pozornost od Ukrajiny.“

Po skončení besedy přítomní odměnili někdejšího šéfa české diplomacie potleskem ve stoje.

DSCN6496DSCN6500DSCN6514DSCN6517 DSCN6524 DSCN6529

Autor: Lukáš Houdek

586 views
Líbil se vám tento článek?

Nechcete pejska k adopci?