Velikonoce. Které zvyky k tomuto času patří?

Letošní Velikonoce sice chvílemi připomínají Vánoce, nicméně vždy je dobré si připomenout, jak tento čas trávili naši předkové.

Velikonoce jsou původem pohanský svátek, který křesťanství přejalo za svůj. V tomto kontextu tedy již neoslavujeme příchod jara, ale zmrtvýchvstání Ježíše Krista.

vajickaBeránek

Tento symbol znamená připomenutí Božího beránka, Ježíše Krista. Například v judaismu je bůh chápán jako pastýř, který se stará o své stádo oveček. Jako pokrm beránka známe již od středověku, nicméně se nedochovala informace, zda šlo o beránka skutečného, nebo ve smyslu pečiva.

Vajíčko

Už v pohanských dobách znamenalo plodnost, úrodu a návrat jara. Mnozí jej také považovali za vyjádření bezpečí. Ve významu nového života se stalo symbolem pro zmrtvýchvstání Ježíše Krista v křesťanském pojetí Velikonoc. Protože si lidé tento znak svátků oblíbili, postupně přibyla rovněž tradice vajíčka ozdobit.

Pomlázka

První zmínka o ní pochází ze 14. století z kázání pražského kazatele Konráda Waldhausera. Zvyk se rozšířil natolik, že je považován někdy za stěžejní připomínku Velikonoc. Pomlázku pleteme z vrbových proutků a dodnes je na mnohých místech živá vlastnoruční výroba. Zajímavostí je, že dívky byly dříve šlehány i v úterý.

Zajíček

Tento symbol se k nám dostal z Německa a značí souvislost s velikonočními vajíčky. Podle jednoho výkladu je totiž zajíc tajně roznášel, protože na jaře býval často viděn v blízkosti lidských obydlí. Jiná tradice zase říká, že se vajíčko pokládalo do chleba pečeného ve tvaru zajíce.

Výpočet data Velikonoc

Vzhledem k tomu, že tyto svátky nepatří mezi původně křesťanské, odpovídá tomu i jejich pohyblivý termín, který souvisí s příchodem jara. Konkrétně Velikonoce připadnou na první pondělí po prvním jarním úplňku, tedy po 21. březnu. Pravoslavná tradice se však liší. Zde například letos Velikonoce nastanou až o týden později.

Autor: Lukáš Houdek

250 views
Líbil se vám tento článek?

Nechcete pejska k adopci?