Farmářské trhy – produkty s příběhem

Již šestou sezónou budou pokračovat ve Strakonicích farmářské trhy. 8. dubna odstartuje přehlídka farmářských potravin a rukodělných výrobků na prvním nádvoří strakonického hradu. Trhy budou pro tuto sezónu rozděleny na jarní a podzimní část s přestávkou v měsících červenci a srpnu, čímž reagují na snížený zájem návštěvníků v letním období.

Všeobecné principy a důvody k nákupu na farmářských trzích jsou logické a známé – podpora místních producentů, omezení dovozu potravin z velkých dálek jsou ty zcela zřejmé. Váš nákup na farmářském trhu však ovlivňuje i trh samotný, resp. šíři nabídky, která zde bude a tedy možnost podpory např. šetrněji hospodařícího zemědělce nebo sociálního podniku, který zde prodává výrobky handicapovaných. Prodejci navštěvují trhy proto, že se nejen chtějí uživit, ale také pokračovat ve své činnosti, která je ve většině ohledů lepší a kvalitnější než činnost mnohdy nadnárodních subjektů dodávajících své zboží do našich supermarketů.

Termíny2016JaroMožnost nákupu produktů „s příběhem“, u kterého vím kým, kde a za jakých okolností bylo vypěstováno nebo vyrobeno, považuji za podstatnou výhodu. Zvlášť v dnešní době, kdy je finanční zisk natolik izolován od všech ostatních okolností. Láká vás představa brambor, které byly vypěstovány na 5 km vzdáleném poli rukama člověka, který vám je bude prodávat? Zeleniny, ke které vám její pěstitel poví všechno, co budete chtít vědět? Vajec od slepic, které neprožily svůj život na ploše velikosti formátu A4? Nebo hrnku od člověka, který ho sám točil? A že jsou ty brambory o 3 koruny dražší než v marketu za městem? Pochopitelně! Vím totiž proč a osobně těch pár korun navíc rád zaplatím, protože tím nezchudnu. Naopak podpořím něco, co považuji za smysluplné. Pokud to vidíte stejně, přijďte podpořit své oblíbené prodejce každý druhý pátek mezi 13. a 17. hodinou (jarní termíny viz obrázek).

A pokud by vám ještě stále hlodaly v hlavě některé předsudky, které se k farmářským trhům vážou, nebo jste se spálili jinde, můžete se více o standardech dodržovaných ve Strakonicích dočíst na oficiálních stránkách trhů: farmarsketrhy.strakonice.eu (v sekci „pro návštěvníky“ budou před každým trhem aktualizovány i seznamy přihlášených prodejců). Aktuality sledujte také na facebooku, kde si nás můžete přidat do oblíbených.     -jj-

Autor: Markéta Bučoková

573 views
Líbil se vám tento článek?

1 komentář

  1. Václav Novák (1. dubna 2016 v 4:12)

    Super , ekoporadna při knihovně bude pořadatelem farmářských trhů . Bude ekoporadna „prověřovat“ pravdivost „příběhů“ o pěstování a solidnost farmářů ?

Nechcete pejska k adopci?