Manželství, společná cesta životem

 

„Není dobré, aby člověk byl sám. A proto mu Bůh stvořil ženu,“ píše se na začátku Bible. Jak je vidět, žena je po boku muži už od samého počátku. Svazek muže a ženy má pro společnost zásadní význam. Pohled na manželství se ovšem poslední dobou zásadně mění. Diskuzi o tom, jak má vypadat manželství v dnešní době, se začalo vášnivě diskutovat už i ve sněmovně. Je tu obrovské lobby určitých skupin, kteří chtějí uzákonit „manželství pro každého“. To by se ovšem zcela popřela podstata manželství. Naštěstí je zatím těch, co preferují manželství jako svazek dvou rozdílných pohlaví, většina. Dokážeme odolat těmto tlakům a zachovat manželství jako svazek muže a ženy i pro budoucí generace? Jak to nakonec vše dopadne, uvidíme už brzy.

 

Martina Šambazová, evangelická kazatelka

Manželství bylo a stáje je základní společenskou buňkou. Dobré manželství nevzniká náhodou ani samospádem, ale je třeba o něj pečovat. Manželské sliby často obsahují fráze jako „v dobrém a zlém, v chudobě a bohatství, v radosti i trápení a v nemoci i zdraví“. Vztah se dotýká všech zmiňovaných oblastí.

Manželství je jako nádoba – dostaneš to, co do něj vložíš. Toto přirovnání nás vybízí, abychom se stali nejen příjemcem, ale i dárcem, a tím učinili svůj vztah bohatým a uspokojujícím. J. A. Petersen řekl: „V manželství neexistuje láska jako taková; láska je v lidech a lidé ji vkládají do manželství. V manželství neexistuje romantika; lidé ji musí do svého manželství vnést sami. Manželský pár si musí vybudovat návyk dávat, milovat, sloužit, chválit – prostě udržovat nádobu plnou.“

banner ntm 2019Dnešní doba a kultura se nás snaží přesvědčit, že bychom měli hledat perfektní a jedinečnou osobu pro náš život, a až ji najdeme, čeká nás šťastné manželství. Všechny páry však prožívají občas těžké období. To, jakým způsobem pár neshody řeší, jestli půjde jen o malou neshodu, nebo konflikt, který způsobí velkou škodu, záleží na našem postoji. Zdravé páry se hádají, aby se konflikt vyřešil – ne proto, aby někdo v nich zvítězil. Konflikt sám o sobě vztahy neničí, ale existují příčiny jako kritizování partnera, pohrdání, neúcta…, které mají nezdravý dopad na naše vztahy. To, co dnes děláte, určuje, jaké manželství budete mít zítra. Buďte spolu na jedné lodi a bojujte společně proti problému.

Přemýšlejte o Vás jako o týmu a respektujte Vaše rozdílnosti. Mějte společné sny a cíle, na kterých spolu pracujte. Bavte se, buďte si věrni, nikdy to nevzdávejte – to je klíčem k manželství, které vydrží. Bible radí: Užívej život se svou milovanou ženou, po všechny dny svého života…

Investice do Vašeho vztahu se určitě vyplatí. Začít můžete třeba hned. Zapojte se do Národního týdne manželství, který letos proběhne v termínu od 11. 2. do 17. 2.

Ve Strakonicích máme pro Vás připravený speciální program. Začínáme v sobotu 16. 2. tanečním večerem v Domě dětí a mládeže, kde nás od 17:00 bude provázet VV Band manželů Váchových. Můžete se také těšit na krásné předtančení celorepublikově úspěšné Kamily Vokrojové s partnerem a výuku minimálně jednoho velmi oblíbeného tance, který určitě využijete při různých společných plesových příležitostech. Vstupné na tento večer činí 100 Kč za partnerský pár.

Pokračovat budeme v neděli přednáškou manželů Kolingerových z Příbrami, která bude v rámci bohoslužby Apoštolské církve od 9:30 v ulici Lidická 194, Strakonice. Téma je: Navždy spolu.

Týden ukončí relaxační večer pro ženy v Pilates studiu se Štěpánkou Halamovou od 17:00 a poté příjemným posezením v Maně.

Bližší informace najdete na www.manacirkev.cz.

Vašemu manželství přejeme Boží požehnání, ať Vás nikdy neopouští láska a porozumění.

 

Autor: Pavel Gerčák

1 196 views
Líbil se vám tento článek?

Nechcete pejska k adopci?