Z předvolebních slibů strakonické ČSSD nezbylo téměř nic, lídr dostal výnosné funkce

Spolurozhodujte o financích města. Necháme občanům hlavní slovo, jak využít každý rok přes 5 milionů korun. To byla hesla strakonické ČSSD v minulých volbách. Problém spočívá v tom, že z nich nic nezbylo – to se ovšem nedá říct o kariéře volebního lídra Josefa Eignera.

Sociální demokraté procházejí hlubokou krizí. To není zpráva týkající se pouze našeho města, ale i politiky nejvyšší. Dříve největší levicová strana v zemi se potácí na hraně volitelnosti a navíc ji tíží osobní ambice některých představitelů, kteří se snaží ze zbytkových pozic vytěžit co nejvíce.

Zdroj: wikipedia.org

Zdroj: wikipedia.org

Zapomenutá vlajková loď

Strakoničtí sociální demokraté však na svůj program téměř úplně rezignovali. Vlajkovou lodí jejich programu během minulých komunálních voleb byl tzv. participativní rozpočet. Jde o koncept, kdy město vyčlení určitý objem peněz, o jehož využití rozhodnou sami občané. Socialisté byli toho názoru, že by bylo vhodné tento limit stanovit ve výši 2 % daňových příjmů, což podle tehdejších údajů znamenalo zhruba 5 300 000 Kč. Letos by díky rostoucí ekonomice byla tato částka o milion vyšší. Celkem již mohli občané rozhodovat o projektech za více jak 24 milionů.

Volební lídr Josef Eigner na tomto návrhu založil svou sebeprezentaci a uspořádal několik volebních setkání s občany, aby je přesvědčil, proč se vydat touto cestou. Dokonce zorganizoval i seminář, na nějž přijela levicová ekonomka Ilona Švihlíková. Tento bod zastínil vše ostatní, co se strakonické ČSSD týkalo.

Vše je jinak

Čtyři roky už téměř uběhly, nastává zúčtování, ale sliby ČSSD se rozplynuly. Josef Eigner se sice do zastupitelstva dostal, ale ke své dřívější vlajkové lodi, která jej vynesla do volené funkce, se již nehlásí. Za celé volební období nepřišel s návrhem, jak koncept participativního rozpočtu začlenit do městských financí.

Zdroj: FB stránky ČSSD Strakonice

Zdroj: FB stránky ČSSD Strakonice

To však zcela koliduje s kariérou Josefa Eignera. Ač původně působil jako opoziční zastupitel, postupem času si k nejvyšším patrům strakonické politiky našel cestu. Od volebního programu ČSSD zběhl k funkcím v Teplárně Strakonice, naposledy usedl v jejím představenstvu. Po participativním rozpočtu se ale slehla zem. V řadě hlasování je totiž Eignerův mandát oním jazýčkem na vahách, který rozhoduje. Například nynější místostarosta Rudolf Oberfalcer byl do své pozice zvolen minimálním počtem – bez Eignera by radnice byla na mnoha jednáních zastupitelstva bezzubá.

Strakoničtí sociální demokraté se proto mohou obávat o svou budoucnost. Již v minulých volbách výrazně ztratili – odešla od nich skoro polovina voličů. Navíc jejich výsledky v komunálních volbách byly vždy horší než celostátní čísla. Pokud uvážíme, že během loňských voleb do Poslanecké sněmovny získali pouze 7,27 %, může teoreticky ČSSD ze strakonického zastupitelstva úplně vymizet. Neplnění slibů zvrat nepřinese.

Výsledky ČSSD (v procentech)

Parlamentní volby Komunální volby – Strakonice
1998 32,31 21,48
2002 30,2 17,76
2006 32,32 17,35
2010 22,08 16,52
2013/2014 20,45 9,57
2017/2018 7,27 ?

Autor: Lukáš Houdek

1 433 views
Líbil se vám tento článek?

1 komentář

  1. senior (11. května 2018 v 12:05)

    Z předvolebních slibů ČSSD ( nejen té strakonické ) toho snad zbylo více ???

Nechcete pejska k adopci?