Ve Strakonicích zvítězilo hnutí ANO 2011 s ČSSD, mandát by získali i Piráti

Výsledky už jsou definitivně sečteny. Strakoničtí voliči však mají na pořadí v některých případech trochu jiný názor, než je celostátní průměr. K volbám ovšem přišlo jen 17,44 %, tedy ještě méně než celkově.

Právě volební účast se stala hlavním ukazatelem těchto voleb. Zatímco na evropské úrovni poprvé po 35 letech zájem přestal klesat (dokonce mírně stoupl a dosáhl 43,1 %), v České republice je zase vše obráceně – druhá nejnižší účast v Evropě (18 %).

Vítězové

euNa republikové úrovni si první tři místa rozdělilo hnutí ANO s TOP 09 a ČSSD. Vítěz by zůstal stejný i u nás (16,52 %). Strakoničtí by však dosadili na druhé místo sociální demokraty (15,09 %), na třetí komunisty (13,47 %). TOP 09 se propadla až na čtvrtou pozici (12,63 %).

Páté místo by zůstalo lidovcům (8,92 %) a šesté ODS (8,12 %), vítězi minulých eurovoleb, který tak zaznamenal naprostý propad.

Do europarlamentu by však Strakonice oproti sumárním výsledkům pustily Piráty (5,22 %), kteří celkově skončili těsně pod 5% hranicí, a tak mandát nezískali, ačkoliv obdrželi 1/21 hlasů (podíl vypočten z 21 českých europoslanců). Strana proto podává ústavní stížnost. Vstup do parlamentu uzavírají Svobodní (5,04 %), kteří se stali nováčkem také v konečných výsledcích.

Propad extrémistů a euroskeptiků

Zvláštností je, že i přes nezájem o evropskou tematiku nedokázaly voliče oslovit euroskeptické strany. Celkem zastánci integrace (ANO 2011, TOP 09, ČSSD a KDU-ČSL) obdrželi 15 mandátů, zatímco protievropské partaje (KSČM, ODS a Svobodní) pouze 6. Tento poměr by nedostál radikálních změn ani ve Strakonicích.

Zcela propadli extrémisté. Strakoničtí neonacistům z DSSS darovali pouze 0,65 %. Ani v České republice sumárně nenastal scénář například z Francie, kde vyhráli neofašisté, ze Spojeného království, v němž první příčku obsadili nacionalisté, či z Řecka, které vyšle do Evropy nejvíce komunistů.

Autor: Lukáš Houdek

447 views
Líbil se vám tento článek?

2 komentářů

  1. Michal (26. května 2014 v 8:02)

    Doplnil bych jen, že jedna extrémistická strana do Europarlamentu z ČR přeci jen pronikla – KSČM!

  2. Lukáš Houdek (26. května 2014 v 9:03)

    To samozřejmě ano, ale v článku je řečeno, že „propadli extrémisté“. Tendence KSČM je sestupná. Za posledních 10 let v eurovolbách ztratili polovinu mandátů a klesli za 2. místa na 4. Situace ve Francii, Británii či Řecku je přesně opačná. Tam radikálové vyhráli volby, což naštěstí u nás nehrozilo.

Nechcete pejska k adopci?