Gymnázium se v otevřeném dopisu brání útoku starosty města

Břetislav Hrdlička ostře zpochybnil kvalitu práce jedné z nejprestižnějších škol v okolí. Ředitel Miroslav Hlava se svých učitelů i studentů zastal.

Ve středu 25. listopadu měli občané možnost se lídra radnice zeptat na otázky, které je tíží. Rozbuškou se stal dotaz týkající se regionálního školství. Starosta Hrdlička ve své odpovědi napadl zdejší gymnázium.

gymn_st2„…se střední průmyslovou školou a učňovským střediskem atd. (název je šílený) spolupracujeme velmi intenzivně, město si u školy zadává různé drobné práce a podporujeme se vzájemně. Stejně tak s dalšími středními školami, s výjimkou gymnázia. Zde jsme provedli již několik návštěv vedení města, uskutečnili jsme konferenci se studenty čtvrtých ročníků, avšak spolupráce jak studentů, tak vedení, jsou nulové. Mrzí nás to a vidíme za tím pouze politiku.“

Reakce

Gymnázium Strakonice bylo těmito slovy šokováno. „Pokud přijde na akademickou půdu nejvyšší představitel města se slovy, že vlastně gymnázium nezná (sám absolvent z roku 1981) a že si pro studenty nepřipravil žádné téma k besedě, nemůže se divit rozčarování inteligentního publika, které už besedovalo s vysokoškolskými profesory, poslanci, senátory, vědci, zahraničními hosty, ambasadory, s osobnostmi, jako je kardinál Vlk, ekonom Sedláčkem nebo byl spisovatel Arnošt Lustig,“ brání školu ředitel Hlava.

Dále připomíná, že řada učitelů i studentů se dlouhodobě podílí na vytváření kulturní scény v našem městě – od kapel, přes pěvecký sbor, po festival Strakonice nejen sobě.

Město neprojevuje zájem

reditel_hlavaVelké rozčarování a zklamání zároveň gymnázium vyjádřilo v souvislosti s reakcí starosty ohledně letošního majálesu. Břetislav Hrdlička se totiž rozhodl porušit prvorepublikovou tradici, kdy starosta studenty před radnicí přivítal. „Květnový gymnaziální majáles a happening rockových kapel s více než dvoutisícovou návštěvností mu nestály ani za symbolický pozdrav před radnicí a o zejících prázdných místech vyčleněných pro vedení města v jinak zaplněném kulturním domě při koncertech gymnaziálního pěveckého sboru je mi smutno psát,“ stojí dále v prohlášení.

Studenti začali mezi sebou Hlavův text okamžitě sdílet na sociálních sítích, díky čemuž se rychle rozšířil. Znechucení nad výrokem starosty neskrývali ani ti, kteří v minulých volbách volili strany současné koalice. Útok nejvyššího představitele radnice na gymnázium je bezprecedentní, ještě nikdy v demokratických poměrech Strakonice nic takového nezažily.

Kritici zmiňovaného výroku zdůrazňují především nepochopení podstaty třetího stupně vzdělávání. „Je jasné, že se průmyslové školy mohou pochlubit okamžitými službami, které si například město koupí. Ale my mimo jiné připravujeme na kariéru třeba budoucí lékaře. Těžko si od nás v tomto oboru pan Hrdlička něco objedná,“ neskrývá nespokojenost jeden z členů pedagogického sboru, který nechtěl být jmenován.

Strakonické gymnázium patří mezi nejúspěšnější školy v regionu, jeho studenti získávají uplatnění v technických, ekonomických i humanitních oborech. Vysokou úroveň si v době někdy až příliš prudkých změn českého školství zachovávají všechny složky výuky, a tak najít absolventy Gymnázia Strakonice na lékařských fakultách či dalších prestižních vysokých školách jako ČVUT není výjimka.

Celou reakci ředitele školy si můžete přečíst zde: http://www.m-grafoman.cz/clanky/otevreny-dopis-reditele-gymnazia-miroslava-hlavy/

 

Související články:
http://www.estrakonice.cz/clanky/5434-starosta-hrdlicka-vysvetluje-kauzu-gymnazium/

http://www.estrakonice.cz/clanky/5539-gymnazium-a-vedeni-mesta-dospely-ke-smiru/

 

Zaujal Vás tento článek? Zapojte se do diskuze!
Od 1. 12. 2015 platí tato pravidla komentářů:
1) diskutující se podepíše svým celým jménem,
2) je zakázáno kohokoliv urážet a vulgárně napadat,
3) nesplnění alespoň jedné z těchto podmínek znamená smazání komentáře.

Autor: Lukáš Houdek

2 236 views
Líbil se vám tento článek?

11 komentářů

  1. Oberfalcer R. st. (28. listopadu 2015 v 10:09)

    Zbytečně přehnaná reakce ředitele Hlavy na možná zbytečné pošťouchnutí starosty Hrdličky v podstatě potvrzuje starostovu poznámku o „nespolupráci“ radnice a gymnázia. Nikdo přece nezpochybnil kvalitu výuky gymnázia – jeho sboru ani studentů, ale jen nespolupráci. Z mého pohledu zbytečné slohové cvičení ve stylu, když mne nikdo nepochválí, pochválím se sám. Nicméně příležitost k širšímu setkání radnice se zástupci gymnázia vše si v klidu vyříkat z očí do očí bez oboustranné hysterie a ve finále podáním si ruky.

    • Václav Kůla (28. listopadu 2015 v 6:49)

      Dovoluji si upozornit, že p. ředitel Hlava ve své reakci neobhajuje kvalitu vzdělávání na gymnáziu, nýbrž prezentuje aktivity gymnázia v oblasti spolupráce s institucemi, firmami a dalšími organizacemi na místní i regionální úrovni. Celou reakci p. ředitele si můžete přečíst např. zde: http://www.gymstr.cz/node/916

      • Lukáš Houdek (28. listopadu 2015 v 7:33)

        Děkuji, aby nedošlo ke špatným interpretacím, odkaz byl přiložen rovněž do samotného článku.

      • Mlaďoch (29. listopadu 2015 v 4:19)

        Musím upozornit, že o kvalitě vzdělání na gymnáziu nepřímo mluvil pan starosta. Zmínil se totiž o uplatnění absolventů středních škol. V tomto kontextu mi to proto vyznělo, jako by se mu nezdála ani úroveň výuky.

    • Občan (29. listopadu 2015 v 2:14)

      Pěknej blábol. Co jsme od autora příspěvku také mohli čekat že? Ředitel Hlava má prostě pravdu.

  2. senior (29. listopadu 2015 v 7:22)

    A máme tady opět vyřizování účtů ? Pan Hlava ( TOP 09 ) , v minulém volebním období člen koalice tj. poslušný zvedač ruky na podporu Vondrysovců , pan Hrdlička v minulém období aktivní člen opozice . Studenti jsou v tom pouhou obětí sporu obou pánů . Občas jsem v minulém období navštívil jednání zastupitelstva a mnohokrát jsem nevycházel z údivu pro co byl pan Hlava ochoten zvednout ruku . Nešlo mě to jaksi dohromady s jeho postem ředitele Gymplu ve Strakonicích . Jedním z přítomných přísedících občanů mě bylo sděleno , že jeho názory odpovídají jeho „korýtku“ v orgánech pivovaru . Tudíš , služebníček pana exstarosty , který často asi nesouhlasil ani s vlastním názorem . Nedělejme si o panu Hlavovi , který se ohání jakousi akademickou půdou příliš pozitivní mínění. Ano , kdysi bylo strakonické Gymnázium opravdu vyhlášenou školou. Studentům této školy přeji vše dobré .

    • Lukáš Houdek (30. listopadu 2015 v 8:14)

      Pane „seniore“, pan ředitel Hlava je ctihodný člověk, který má za sebou kus dobré práce. Natolik zavádějící komentář jsem zde už hodně dlouho nečetl, a proto na něj musím reagovat. Nevím, co vám pan ředitel udělal tak hrozného, že jste se uchýlil k této primitivní reakci. Stylem svého výroku jste snížil sebe, nikoliv jeho.

      • B. Hrdlička (30. listopadu 2015 v 12:24)

        Vážení čtenáři. Ke Gymnáziu – proboha, velice si jej vážím, profesorku Mikovou mám velmi rád, je skvělá, pro město dělá moc a moc, tak, jako mnozí další pedagogové a studenti. „Někdo“ Gymnázium jako celek ihned a s politickou mazáckostí zatáhl do sporu. ( jakási malota ??? ) Snad se vše vrátí tam, kam má – do mantinelů zastupitelstva a ke slušnému jednání účastníků. Za sebe se omlouvám studentům i pedagogům, k tomuto pojetí dojít nemělo. Po tomto zveřejnění dopisu pana Hlavy už jde jen o politický boj mezi mnou a ředitelem. Ten si za celý rok (stejně jako další …..) ještě nevšiml, že jsem starostou, a že mu nabízím spolupráci.
        A pane Houdku, odhalíte všechny autory příspěvků, nebo jste se jako sprosťák zachoval u jednoho jediného, který vám s důvěrou psal pod nickem jako všichni? Jak máme vědět, jestli jste si to nevymyslel? Veškerá důvěra, kterou jsem ve vás začal po našem rozhovoru mít, je tatam. Ani nechci psát kde. B. Hrdlička, starosta města.

        • Lukáš Houdek (30. listopadu 2015 v 1:56)

          Počínaje novým měsícem nebudou zveřejňovány nepodepsané příspěvky. Poslední varování jsem zde sdělil již před několika týdny.

        • Pavel Novotný (7. prosince 2015 v 7:08)

          Dobrý den, nemáte už někdo pocit, že tento starosta ničí co se dá? To poznají občané Strakonic asi mnohem později. Než toto někdo prokoukne, může být už celkem pozdě.To co tento Jehovista a jemu podobní poklonkáři zničí, bude někdo jen velmi těžko vracet do původních fungujících starých kolejí. Jen tak dál, koho se zbavíte příště?? Je potřeba všechny inteligentní vyhodit ze všech důležitých pozic, kde všechno léta šlapalo a dosadit tam svoje poklonkáře ( Jehovisty ).

          • Oberfalcer (8. prosince 2015 v 5:52)

            Celý spor byl o spolupráci/nespolupráci radnice a gymnázia, což se na včerejší schůzce obou stran vyjasnilo a dohodla se lepší společná komunikace. Nevím jak jste p. Novotný přišel na to, že někdo někoho vyhazuje. I kdyby jsme se na radnici rozkrájeli, tak pana ředitele Hlavu nemůžeme (a ani nechceme!) vyhodit, jelikož škola je kraje, nikoliv radnice, proboha!
            Jinak jste mne pobavil – Původní fungující staré koleje – větší protimluv jsem v poslední době neslyšel. Na toho Jehovistu se musím starosty zeptat, neboť jsem nezaznamenal, že by rozdával strážní věž, asi na mne zapomněl.

Nechcete pejska k adopci?